popnagels uitboren / popnagels verwijderen

Klinknagels:

Met een centerpons en hamer een putje slaan in het midden van de nagel.
Met een boortje, iets kleiner dan de kop van de klinknagel, rustig boren tot de kop losvalt. Mocht de nagel erg hard zijn, dan de punt van de boor af en toe in een beetje olie dompelen (maakt niet uit wat voor olie)
Met de centerpons (en hamer) de klinknagel naar achter slaan.

Montage gaat het makkelijkst met een boutje en moertje, of als je niet bij de achterkant kan komen, met een popnagel. (dan moet je wel beschikken over een popnageltang.)

Als er een popnagel ipv een klinknagel in zit (popnagel is herkenbaar aan een afgebroken stukje metaal in het midden, of een gaatje in het midden), dan geldt voorgaande beschrijving ook, behalve de eerste handeling, die is dan niet nodig.

(http://forum.fok.nl/topic/1219709)

Popnagel gewoon uitboren.
boormaat is de zelfde als je diameter van de shaft van de popnagel.
Hooguit een halve mm meer.
Gladde kroon boor je dus weg, een gedeelte van de shaft boor je ook weg,
wat overblijft is het gedeelte met het aandrukkogeltje en de bodem van de popnagel.
Is het metaal op metaal, dan valt die er gewoon af, zit hij in het hout, dan laat je hem lekker zitten.
Als je dan weer je profiel er opnieuw op zet zorg je dat de gaatjes niet op de oude gaatjes vallen, zodat je weer goed vat op het hout hebt.

(https://www.new-line.nl/forum/read/?t=3869)

 

Een popnagel is een middel om twee stukken plaatmateriaal aan elkaar te verbinden, en kan gezien worden als een variant van de klinknagel. De officiële benaming is eigenlijk blindklinknagel, echter de POP®-nagel heeft zoveel faam verworven dat het in de markt gewoon bekendstaat als popnagel. Het bestaat uit een buisje, al of niet met kop, dat in een goed passend gat van het te verbinden materiaal moet worden gestoken. Het buisje is voorzien van een stift met verdikking, welke met behulp van een gereedschap, de popnageltang, in het buisje wordt getrokken. Het buisje wordt hierdoor opgerekt of opgepopt, de stift breekt af zodra er voldoende kracht op uitgeoefend is. De verbinding kan niet zonder mechanisch geweld worden verwijderd, omdat de opgepopte kop niet meer door het gat kan. Dit soort verbinding wordt vooral gebruikt als de plaat maar van één kant toegankelijk is. Er zijn verschillende uitvoeringen van de popnagel verkrijgbaar, zowel wat betreft maatvoering, materiaal als uitvoering.